Fibonacci doos

Fibonacci was de bijnaam van een Italiaanse wiskundige in de 13e eeuw. Hij schreef een boek over de reeks die naar hem genoemd is: 0,1,1,2,3,5,8,13, enz. Elk getal is de som van de twee voorgaande. deze reeks komt in de natuur voor.  Bijvoorbeeld in de verdeling van takken aan bomen, de ordening van bladeren aan takken, de vruchten van een ananas, de bloemen van een artisjok, een ontvouwende varen, de ordening van de schubben van een dennenappel.

Geïnspireerd door de prachtige restauratie van het stadhuis van Deventer wilde ik een sieradendoos ontwerpen met gebruik van de reeks van Fibonacci.

De eiken doos (inwendige maten hxbxl: 13 x 21 x 34 cm) bestaat uit een doos met deksel, met daarin negen kleinere bakjes. De bakjes zijn uit verschillende houtsoorten gemaakt: eiken, wengé, esdoorn, noten,  tatajuba, kersen, en twee verschillende mahoniesoorten. De maten van de doos, de bakjes, de dikte van het hout komen uit de Fibonacci reeks. Het eiken deksel is ingelegd met wengé rechthoeken. Afwerking met tungolie en bijenwas.

HaJe's houtbewerkingen